Forskellen mellem massage og Totum kropsterapi.

Hvad kan kropsterapi som almindelig massage ikke kan?

Lad mig først og fremmest slå fast, at der bliver gjort brug af adskillige massageteknikker i en kropsterapeutisk behandling. Arbejdet med kroppen og dens spændinger og ubalancer er fundamentet for en kropsterapeutisk behandling. Men udover de fysiske behandlingsteknikker ligger der en stor viden om forskellige fysiske samt psykiske sammenhænge samt andre terapeutiske redskaber som bliver brugt under en behandling.

Karina behandler en klient og mærker på brystet med hendes hænder.

Hvad er forskellen mellem kropsterapi og massage?

Selvom begge behandlinger har kroppen som udgangspunkt så arbejder vi ud fra forskellige synspunkter og tilgangsvinkler. Ligesom mange andre ’manuelle behandlinger’ som fx osteopati og fysioterapi som også arbejder manuelt med kroppen så vil den viden man tilgår kroppen med være baseret på forskellige synspunkter, viden, ideologi, videnskabelige overbevisninger og traditioner. Det samme gælder for sammenligningen mellem kropsterapi og massage. Faktisk ville du kunne finde mange overensstemmelser mellem rigtigt mange af alle de forskellige manuelle behandlings metoder både statsautoriserede samt ’alternative’. Vi bruger flere af de forskellige slags teknikker på kryds og tværs men mange gange ud fra forskellige viden og syn på krop og menneske.

Men hvad er så forskellen?

Massage rummer en enorm bred vifte af forskellige nyere teknikker samt stammer fra æld gamle traditioner fra alle forskellige dele af verden. På den måde har massage et meget bredt spektrum af forskellige tilgange og traditioner. Udover at der indenfor massagen også er flere afstikkere hvor der bliver arbejdet ud fra et holistisk synspunkt så omhandler massage generelt om velvære og afstresning.

En stor forskel er at man i massagen for det meste bruger olie og behandlingen går ud på at skabe velvære. Kropsterapien tager derimod udgangspunkt i at en indre psykisk tilstand giver et fysisk udtryk eller ubalance samt at der er et uløseligt sammenhæng mellem krop, nervesystem og psyke. Ligesom at man igennem kognitiv terapi kan arbejde med menneskets problemstillinger og traumer kan man det også igennem kroppen.

En kropsterapeut gør brug af flere forskellige redskaber som er en del af en kropsterapeutisk session. Sådan er der flere af de forskellige slags massage teknikker og manuelle teknikker men også redskaber indenfor psykoterapi samt viden indenfor kroppens nervesystem og stress, chock og traume sammenhæng. På den måde tager kropsterapi sit udgangspunkt i kroppens sammenhæng fra et psykisk og fysisk synspunkt. I kropsterapien arbejder vi ud fra ideen om at skabe en psykisk forløsning, en kropslig kontakt og afløb for stress, chock og traume problematikker. 

Hvem kan have gavn af kropsterapi?

Der er sket et interessant skift i klienters syn på fysiske og psykiske problemstillinger. For 15-20 år siden kom 90-95% af klienterne typisk ind ad døren med fysiske smerter. De kom typisk med smerter i nakken, lænden eller knæet. I behandlingen af de fysiske smerter, dukkede der ofte psykiske problemer op, det kan f.eks være arbejdspres eller sorg over at kæresten var gået.

I dag er det sådan, at 60-70% af dem der kommer ind ad døren, de kommer med svære problemer som diagnosticeret angst, stress, depression – altså psykiske problemstillinger. Og kun 30-40 % kommer pga. fysiske smerter. Der er altså sket et skift. Tidligere kom klienterne med smerter i nakken, lænden eller knæet, så kommer de fleste i dag og fortæller om, hvor svært de har det på jobbet, hvor presset de føler sig i hverdagen med små børn, eller børn/unge, der føler sig stressede, fordi at samfundet stiller for store krav til dem. Det kan også være mennesker, der har været udsat for overgreb af den ene eller anden slags, og som er blevet dybt traumatiseret. Konklusionen må være, at vi er blevet bedre til at mærke os selv og stå ved de følelser vi har.

Det betyder også at den vifte af klienter som kommer hos mig er bredt og jeg behandler, vedligeholder, forebygger samt er med til at bevidstgøre omkring mange forskellige problematikker og processer. Kropsterapi er ligesåmeget et værktøj som kan bruges til selvudvikling og er med til at hjælpe dig til at genoprette en større føling og nærvær til kroppen, dine behov, grænser og følelser. Check ind på min hjemmeside under fanen ‘behandling’ hvor jeg går mere i dybden med de forskellige fysiske samt psykiske problematikker jeg møder her på min briks.

Og skulle du være klar på at prøve kropsterapi på egen krop så følg linket her.. :)


Karina Højgaard