Mærker du angst ?

Opdateret Febr. 2023 af Karina Højgaard.

Har du oplevet angst eller følt dig overvældet af stress og bekymringer? Det kan være svært at finde en måde at håndtere disse følelser på, men der er hjælp at få.

Kropsterapi kan være en effektiv måde at reducere angst og stress på. Ved at arbejde med kroppen og åndedrættet kan du lære at regulere dine følelser og opnå en større følelse af ro og balance.

En kropsterapeut kan hjælpe dig med at udforske de fysiske og følelsesmæssige spændinger i din krop, som kan være forbundet med angst. Gennem blide, men målrettede bevægelser og øvelser kan du lære at frigive spændinger og opbygge en dybere forbindelse til din krop.

Bekymret:depression.jpg

Oplevelsen af angst i kroppen..

Det kan være forskelligt hvordan vi oplever angst i kroppen. Måske oplever og genkender du nogle af følgende…..

Tankemylder, svært ved at fokusere, general uro, hjertebanken, ubehag i kroppen, svært ved at være tilstede. Der er lukket af for kroppen, mærker ikke kroppen som levende og sansende snarere mere mekanisk og ‘livløst’. Nogen lever meget i deres tanker andre mærker netop spændinger som forklares som fx ‘en tennisbold’ i solar plexus eller mave regionen. Kroppen kan være mere stivnet og ikke livligt og sansende. Åndedrættet er mere holdt og bevæger sig ikke frit ned til maven, det at sukke eller have rolige rare udåndinger er ikke hverdagskost. For nogen er det ikke rart at kramme eller blive rørt. Nogle er generelt mere kolde eller fryser meget.

Angst giver også ofte symptomer som generel uro, søvnbesvær, hjertebanken, sved, en følelse af at være truet på livet, bekymring over hjertesygdomme mv. Derudover sætter angsten et tydeligt aftryk på kroppen.

Ofte vil der være problemer med lænden, og hele maveområdet samt lysken er typisk meget spændt. Hele kroppen lukker sig om sig selv for at beskytte de sårbare områder.

Unge med angst.

Jeg arbejder med mange forskellige klienter i alle aldre og har også behandlet en del unge voksne, hvor der er, en voksende tendens af angst og stress i den gruppe af mennesker desværre.

 

Hvilke muskler og kropsdele er generelt spændte i en person med angst?

Angst kan føre til spændinger i mange forskellige muskler og kropsdele, da kroppen forsøger at beskytte sig mod den oplevede trussel. Nogle af de mest almindelige områder, hvor spændinger kan forekomme, inkluderer:

  1. Nakke og skuldre: angst kan føre til, at musklerne i nakke og skuldre bliver spændte og stive, hvilket kan føre til smerter og ubehag.

  2. Kæbe: Mange mennesker med angst kan opleve, at deres kæbemuskler bliver spændte og stive, hvilket kan føre til kæbesmerter og tandslid.

  3. Ryg: Angst kan også føre til spændinger og smerter i ryggen, især i den øvre del af ryggen.

  4. Mave og tarm: Angst kan påvirke mave-tarmsystemet og føre til spændinger og smerter i maven og tarmene.

  5. Brystet: Angst kan føre til spændinger og smerter i brystet, da vejrtrækningen kan blive påvirket, og musklerne i brystet kan blive spændte.

Det er vigtigt at bemærke, at spændinger i kroppen kan variere fra person til person, og at nogle mennesker kan opleve spændinger andre steder end de nævnte områder. Hvis du oplever spændinger i kroppen som følge af angst, kan kropsterapi være en effektiv metode til at hjælpe med at frigøre spændingerne og lindre smerter og ubehag.

 

ANGST og generelt smerter, stivhed og nedsat bevægelighed.

Angst kan påvirke kroppens bindevæv på flere måder. Bindevæv er det væv, der forbinder og støtter kroppens strukturer, såsom muskler, sener, ledbånd og organer. Bindevævet er også ansvarligt for at beskytte og isolere nerver og blodkar.

Når vi oplever angst, udløser vores krop en stressrespons, som involverer frigivelse af stresshormoner, herunder kortisol. Disse hormoner kan påvirke bindevævet på flere måder:

  1. Øget spænding: Stresshormoner kan øge spændingen i bindevævet, hvilket kan føre til spændinger og smerter i kroppen.

  2. Inflammation: Langvarig stress og angst kan føre til betændelse i bindevævet, hvilket kan øge smerter og ubehag.

  3. Nedsat elasticitet: Stresshormoner kan også påvirke bindevævets elasticitet og fleksibilitet, hvilket kan føre til stivhed og begrænset bevægelse.

  4. Øget risiko for skade: er også vigtigt for at beskytte kroppens strukturer, herunder muskler og ledbånd. Langvarig stress og angst kan svække bindevævet og øge risikoen for skader og overbelastning.

Kort sagt kan angst påvirke kroppens bindevæv på flere måder, hvilket kan føre til smerter, stivhed og nedsat bevægelighed. Kropsterapi kan være en effektiv måde at arbejde med bindevævets påvirkninger af angst på og hjælpe med at lindre smerter og øge bevægeligheden.

 

I mine behandlinger vil jeg typisk have fokus på:

  • Åndedrættet er med til at skabe en større tilstand af ro. Det hjælper dit nervesystem hen mod den parasympatiske tilstand, som er en tilstand hvor kroppen begynder at restituerer, regenerer og fordøje.

  • Nervesystemet er todelt. Den ene del sørger for restitution og fordøjelse som fx er ro, søvn og afslapning. Den anden del er stress og beredskab som fx handling, altså at være i almindelig beredskab og alarm beredskab. Du kan ikke være begge “steder” samtidig.
    Når du mærker press fra ydre stimuli eller fra dine tanker så vil dit nervesystem automatisk gå i alarm beredskab. Når den er i alarm beredskab er kroppens funktioner indstillet efter det sympatiske nervesystem, hvor kroppen er opspændt og klar til kamp eller flugt. I mine behandlinger arbejder jeg med at løse de spændinger som holder dig i alarmberedskab, og øge din krops evner til at være i tilstanden af restitution og fordøjelse, som er dit parasympatiske del af nervesystemet.

  • Muskelspændinger som er med til at fastholde kroppens og nervesystemets tilstand af stress og alarmberedskab. Ved at arbejde og frigøre fastholde muskelspændinger vil kroppen igen kunne bevæge mere frit, og finde tilbage til et udgangspunkt hvor du agerer fra en tilstand af større overskud i stedet for en tilstand af alarmberedskab.

  • Kropsbevidsthed, den fysiske berøring i behandlingen er med til at skabe en større ro og nærvær. Den fysiske kontakt vi bygger op i behandlingerne, er med til at skabe den base og føling med realiteten som mange taber når opmærksomheden kun går til tankerne og udefra kommende påvirkninger.


Karina Højgaard - Totum Kropsterapeut & indehaver af Klinik for Kropsterapi på Nørrebro.

Karina Højgaard - Totum Kropsterapeut & indehaver af Klinik for Kropsterapi på Nørrebro.

Angsten er der for at redde dig, men hvad hvis det ikke er nødvendigt længere?

Angst er noget vi alle har af natur, men hos nogen af os for angsten lov til at fylde og styre vores liv meget. Der hvor angst af nature skulle være en reaktion som skulle redde os fra en reel fare har angst i mange tilfælde overtaget vores dømmekraft af hvad der er sandt og realistisk. Dermed vil jeg ikke sige at følelsen ikke er den samme, for det er den. Din krop vil stadig reagere og gå i ‘alarm beredskab’ selvom det ‘bare’ er en tankegang eller trigger-tanke som bliver sat igang. Din krop kender nemlig ikke forskel på en ‘reel’ fysisk fare og en ‘tænkt’ fare.

For mange af mine klienter med angst er det med at kunne begynde at ‘observere’ både fysisk og tankemæssigt et stort redskab til at kunne adskille trigger-tanker og realitet. Næste skridt for mange er at kunne være i eller med de forskellige underliggende følelser som danner grundlaget hvor angsten har taget sit udspring. Fysisk føling og nærvær eller nogen gange oversat som ‘grounding’ er et af søjlerne i at komme angst til livs og danne en sansende krop modsat en krop i alarm beredskab.


Hvorfor kan kropsterapi hjælpe ved angst?

Kropsterapi kan være en effektiv behandling for angst, fordi den arbejder med både kroppen og sindet og anerkender, at de to er tæt forbundne. Kropsterapi kan hjælpe med at lindre angst ved at:

  1. Reducere fysiske symptomer: Angst kan forårsage en række fysiske symptomer, såsom hjertebanken, svedtendens, åndenød og muskelspændinger. Kropsterapi kan hjælpe med at reducere disse symptomer ved at arbejde med muskler, led og bindevæv for at lindre spændinger og øge blodgennemstrømningen.

  2. Øge kropsbevidstheden: Kropsterapi kan hjælpe med at øge kropsbevidstheden, dvs. evnen til at mærke og forstå kroppens signaler. Dette kan hjælpe med at reducere angst ved at give klienten værktøjer til at genkende tidlige tegn på angst og lære at tackle dem, før de eskalerer.

  3. Fremme afslapning og mindfulness: Kropsterapi kan involvere teknikker såsom meditation, åndedrætsøvelser og mindfulness, som kan hjælpe med at fremme afslapning og reducere angst. Disse teknikker kan lære klienten at berolige sindet og slippe af med negative tankemønstre, der kan forårsage eller forværre angst.

  4. Behandling af underliggende årsager: Kropsterapi kan også hjælpe med at behandle underliggende årsager til angst, såsom traumer eller stress. Ved at arbejde med klienten til at løsne spændinger og blokeringer i kroppen, kan kropsterapi hjælpe med at frigive følelsesmæssige blokeringer og øge følelsen af ​​velvære og balance.

 

hvordan sætter angst sit aftryk i kroppen?

Angst kan manifestere sig på forskellige måder i kroppen og kan have en række fysiske og følelsesmæssige symptomer.

Fysiske symptomer på angst kan omfatte hurtig hjertebanken, sveden, rysten, muskelspændinger, svimmelhed, åndenød, kvalme eller maveproblemer. Disse symptomer kan forekomme, når kroppen frigiver stresshormoner som adrenalin og kortisol som svar på en truende eller stressende situation.

Angst kan også føre til en øget følelse af træthed, irritabilitet og koncentrationsbesvær. Det kan også påvirke søvnen, hvilket kan føre til problemer som søvnløshed eller mareridt.

Over tid kan kronisk angst føre til vedvarende muskelspændinger og smerte, da kroppen konstant er spændt op og klar til at reagere på en truende situation. Det kan også føre til hovedpine og migræne.

Det er vigtigt at bemærke, at angst kan påvirke forskellige mennesker på forskellige måder, og at symptomerne kan variere i alvorlighed og frekvens.

 

Behandlingsforløb for dig med angst

Længden af behandlingsforløb varierer. For nogle klienter vil bearbejdelse af situationer fra barndommen eller traumatiske hændelser senere i livet være essentielle for at få det bedre, og for nogle er bedringen en jævnt fremadskridende proces, mens den for andre er hurtig og i hop.

Uanset processen, så er det muligt at slippe for angsten. Angst er en sygdom, der begrænser dig i at leve. Angst er en tilstand som der er udtryk for en energetisk ubalance, som kan behandles. Følelser, kost, stress og livsomstændigheder er alle vigtige dele i vores samlede balance og kan derfor påvirke os på mange måder. Genopretter vi balancen mellem disse dele, forsvinder problemerne.

Angst vil ofte give symptomer som generel uro, søvnbesvær, hjertebanken, sved, en følelse af at være truet på livet, bekymring over hjertesygdomme mv. Derudover sætter angsten et tydeligt aftryk på kroppen. Ofte vil der være problemer med lænden, og hele maveområdet samt lysken er typisk meget spændt. Hele kroppen lukker sig om sig selv for at beskytte de sårbare områder.

Kroppens reaktion er den samme, uanset om vi føler, at vi er truet på livet eller om vi rent faktisk er truet på livet. Ved angst vil vi derfor beskytte de sårbare områder i bugen og på halsen. Derudover vil kroppen sørge for, at vi er klar til at flygte eller kæmpe for vores liv, og hjertet vil derfor banke blodet rundt i kroppen.

Ved at åbne kroppen og bearbejde eventuelle følelsesmæssige og fysiske traumer, kan vi skabe balance.

Behandling af angst adskiller sig fra mange andre behandlinger ved, at klienterne ofte føler sig udsatte og sårbare. Er der fortrængte minder, kan disse være hårde at takle, og angsten kan blusse op med endnu større kraft.

 

Hvilke følelsesmæssige symptomer giver angst?

Angst kan manifestere sig på forskellige måder i kroppen og kan have en række følelsesmæssige symptomer. Nogle af de mest almindelige følelsesmæssige symptomer på angst omfatter:

  1. Bekymring og frygt: Det kan være svært at slippe af med negative tanker og bekymringer om fremtiden, selv når der ikke er nogen åbenbar grund til bekymring.

  2. Irritabilitet og uro: Du kan føle dig let irriteret og overvældet, selv af små ting. Du kan også føle dig rastløs og ude af stand til at slappe af.

  3. Panikanfald: Pludselige bølger af intens angst, som kan føre til fysiske symptomer som hjertebanken sveden, rysten og åndenød.

  4. Følelse af isolation: Det kan være svært at åbne op for andre og dele dine bekymringer og følelser, hvilket kan føre til følelse af ensomhed og isolation.

  5. Lavt selvværd og selvkritik: Angst kan føre til negative tanker om dig selv, din egen værdi og evner, og kan føre til en høj grad af selvkritik.

  6. Nedsat interesse for aktiviteter: Det kan være svært at finde glæde i aktiviteter, som du engang nød, og du kan føle dig apatisk og ligeglad med ting.

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne kan variere i alvorlighed og frekvens, og at forskellige mennesker kan opleve forskellige følelsesmæssige symptomer på angst.

 

Hvordan angst og åndedrætte er i samspil.

Åndedrættet spiller en vigtig rolle i vores fysiologiske respons på angst. Når vi oplever angst, aktiverer vores krop en stressrespons, der involverer frigivelse af stresshormoner, herunder adrenalin og kortisol. Disse hormoner øger vores hjertefrekvens, blodtryk og vejrtrækning for at hjælpe os med at klare en potentiel trussel.

Når det kommer til åndedrættet, kan angst føre til en række ændringer:

  1. Hurtigere og mere overfladisk vejrtrækning: Angst kan føre til hurtigere og mere overfladisk vejrtrækning, hvilket kan føre til hyperventilation. Hyperventilation kan føre til svimmelhed, kvalme, snurren i hænder og fødder og andre fysiske symptomer.

  2. Brystånding: Når vi oplever angst, kan vi ofte trække vejret gennem brystet i stedet for maven. Brystånding kan føre til spændinger i nakke, skuldre og brystmuskler, hvilket kan øge følelsen af angst og ubehag.

  3. Åndedrætsmønstre: Angst kan også påvirke vores åndedrætsmønstre, såsom at holde vejret eller hyperventilere, hvilket kan forstyrre vores krops balance og føre til flere fysiske symptomer.

Det er vigtigt at huske på, at ændringer i åndedrættet ikke kun er et resultat af angst, men også kan bidrage til at forstærke følelsen af angst og stress i kroppen. Kropsterapi kan hjælpe med at regulere åndedrættet og reducere stress og angst.

Hvordan kan stress lede til angst?

Stress og angst er tæt forbundet, og det er ikke ualmindeligt, at en person, der oplever stress i livet, også kan udvikle angst.

Stress er kroppens reaktion på en truende situation og kan være forårsaget af fysiske, psykologiske eller følelsesmæssige faktorer. Når kroppen oplever stress, frigiver den hormoner som kortisol og adrenalin for at hjælpe med at håndtere truslen. Dette resulterer i fysiske symptomer som hurtig hjertebanken, øget vejrtrækning, muskelspændinger og sveden.

Når kroppen oplever stress over en længere periode, kan det føre til kronisk stress, som kan have en række negative virkninger på kroppen og sindet. Kronisk stress kan påvirke hjernen og nervesystemet og føre til en forhøjet risiko for angst og depression.

Stress kan også øge bekymring og usikkerhed, som er en af de primære symptomer på angst. Når stress bliver kronisk og vedvarer, kan det føre til vedvarende angst og en følelse af at miste kontrollen.

Det er vigtigt at bemærke, at stress ikke altid fører til angst, og at der er mange faktorer, der kan påvirke udviklingen af angst. Men stress kan være en af de vigtigste risikofaktorer for at udvikle angst, og det er derfor vigtigt at lære at håndtere og reducere stress i livet for at mindske risikoen for at udvikle angst.

 

Men, hvad ER Angst?

For nogle vil angsten være startet på grund af en traumatisk eller voldsom (fysisk og/eller psykisk) oplevelse, mens den for andre er uden en åbenbar årsag. Dette kan skyldes fortrængte minder som først dukker op i behandlingen.

Når din krop mener, der er fare på færde, reagerer den ved at sætte dig i kæmp-eller-flygt tilstand. Hvilket er smart, hvis der rent faktisk er fare. Men angst som en sygdom er en tilstand, hvor din krop mistolker fare-niveauet i en situation og derved reagerer på en større fare, end du egentlig står overfor. Det kan resultere i angst i en sådan grad, at det kan påvirke dit liv og din hverdag.

For rigtig mange danskere påvirker det i en sådan grad, at det ender med lange sygdomsforløb. Angst kan f.eks. resultere i, at man isolere sig socialt eller begrænser sit liv, så man undgår de situationer, hvor man frygter, man kan blive overvældet eller lammet af angsten.

Pulsen stiger, håndfladerne bliver svedige, og hjertet løber, som gjaldt det liv og død. Genkender du det? Mindst 350.000 danskere kæmper med angst og angstanfald hvert eneste år. 

Vi er alle sammen født med en kamp/flugt-refleks – en overlevelsesrefleks, der skal hjælpe med at redde os, hvis der er fare på færde. Den refleks udløses nemmere hos nogle end hos andre. Nogle er født med et særligt vagtsomt anlæg.

 

Angst refleks.

Pulsen stiger, håndfladerne bliver svedige, og hjertet løber, som gjaldt det liv og død. Genkender du det? Mindst 350.000 danskere kæmper med angst og angstanfald hvert eneste år. Vi er alle sammen født med en kamp/flugt-refleks – en overlevelsesrefleks, der skal hjælpe med at redde os, hvis der er fare på færde. Den refleks udløses nemmere hos nogle end hos andre. Nogle er født med et særligt vagtsomt anlæg.

For nogle vil angsten være startet på grund af en traumatisk eller voldsom (fysisk og/eller psykisk) oplevelse, mens den for andre er uden en åbenbar årsag. Dette kan skyldes fortrængte minder som først dukker op i behandlingen, eller at angsten er et resultat af en mere energetisk problematik i meridianer og organer. Dette ses bl.a. når stress udvikler sig med angstsymptomer, når en indre følelse af evig præstation kammer over og giver angst, eller når depression giver angstsymptomer.

 

Angst kan deles op i fem angstlidelser, hvoraf nogle overlapper hinanden:

  • Generel angst

  • Social angst

  • Pludselige angstanfald

  • Tvangstanker og -handlinger; angsten for at noget slemt vil ske

  • Posttraumatisk stress