Har du muskelsmerter og spændinger ?

Opdateret Nov. 2022 af Karina Højgaard.

Muskelspændinger og myoser føles ofte som en dyb, murrende smerte og ømhed, der kan være svær at lokalisere præcist. Smerterne fra disse spændinger og myoser kan trække op i nakken, ud langs skulderen, ned til skulderbladet eller ud i armene, dybt ind i lænden, ud i maven og ud i hofte og ben. I mange tilfælde opleves også spændingshovedpine. I kroppen vil man ofte opleve stivhed, nedsat bevægelighed og det kan rangere alt fra i nakke, ryg, skuldre og hofter. 

kropsterapi mod muskelsmerter & spændinger

Hvordan behandler jeg dig med muskelspændinger ?

Når du kommer til min klinik og har muskelspændinger vil jeg både behandle og undersøge bevægeligheden, samt spændingstilstanden af over og underspænd i din krop. Triggerpunkter i skuldre, nakke og øvre del af brystryggen kan være årsag til smerte i armen.Hvilke muskler er ømme og smertende, hvor er der nedsat bevægelig, og til hvilke kropsdele har du mindre føling samt at se på åndedrættets ’range’.

Mine behandlinger er helhedsorienteret, så jeg vil kigge på de forskellige spændingssammenhæng som kan have med dine muskelspændinger at gøre. Alt afhængigt af hvordan spændinger ligger vil jeg begynde at arbejde med de muskler og bindevævs-kæder som er relateret til den tilstand af muskelspænd du oplever. I behandlingen arbejder jeg udefra et kropsterapeutisk syn på kroppen så udover at tage muskel relationer, manglende bevægelighed og at kigge på hvor kroppen har kompenseret, så ser jeg også på din stress tilstand, brug af åndedrættet og hvilke følelser der er på spil. En helheds orienteret tilgang kan gøre dig meget klogere på hvor dine smerter faktisk stammer fra.

Årsager til muskelspændinger og myoser.

Der kan være mange årsager til at du går med muskelspændinger. Langvarigt eller dagligt stillesiddende arbejde, manglende fysisk aktivitet, gentagne, monotone bevægelser, underliggende problematik i led som slidproblematikker eller gigtsygdomme m.m., traume, piskesmæld, men også træning og sport kan være med til at øge muskelspændinger og myoser.

Muskelspændinger kan komme fra rent fysiske traume, monotome bevægelser eller overbelastninger men det kan også komme fra den stress tilstand du er i, den følelse du går mest med eller de overbevisninger som fører til din stressede tilstand eller følelser. I kropsterapien arbejder vi ud fra at krop og psyke hænger sammen. Det vil sige at dine følelser som stress, chok, vrede eller sorg sætter sig i kroppen som muskelspændinger og er derved kan din krop blive spændt, og du kan opleve det som smerter.

I behandlingen hos mig kan jeg derfor både hjælpe dig med de aktuelle spændinger og smerter i din krop, men samtidig også arbejde med de evt følelsesmæssige årsager hertil. På denne måde vil jeg også arbejde med den bagved liggende årsag til dine muskelspændinger og myoser.


Underliggende årsag til muskelsmerter og spændinger ?

En spændt, smertende og øm krop, nedsat mobilitet eller bare nedsat bevægelighed kan skyldes muskelspændinger og myoser. I de fleste tilfælde tilskrives det at kroppen reagerer uhensigtsmæssig på en påvirkning, hvorved musklerne spænder op for at begrænse denne påvirkning. Muskelspændinger er for det meste et symptom. Der er altså en underliggende årsag til muskelspændinger og myoser.

Muskelspændinger kan give lokal smerte, men giver også anledning til ’overført’ smerter, såkaldt skyggesmerte. Skyggesmerte er en smerte der føles et andet sted end der hvor smerten stammer fra. Det spændte punkt i musklen, som overfører smerten kaldes for et trigger -punkt. F.eks kan tF.eks kan triggerpunkter i skulder, nakke og øvre del af brystryggen være årsag til smerter i armene.


Karina Højgaard - Totum Kropsterapeut & indehaver af Klinik for Kropsterapi på Nørrebro.

Karina Højgaard - Totum Kropsterapeut & indehaver af Klinik for Kropsterapi på Nørrebro.

Jeg hjælper dig med muskelsmerter, spændinger og myoser.

Jeg har hjulpet mange af mine klienter med deres muskelsmerter og spændinger til at få fri bevægelighed tilbage og føle sig tilpas i egen krop igen. Om det har haft et mere psykisk eller fysisk grundlag, så har vi arbejdet ind i mønstrene og bevidstheden for at skabe mere bevægelighed, større forståelse og føling med det som lå til årsag for smerterne. Efter et behandlingsforløb har de haft mere ro, et dybere åndedræt, mere bevægelighed og større føling med sig selv både fysisk som psykisk..

Med en stor indføling, blid og tryg tilgang arbejder jeg frigørende og i dybden med hele din krop. Åndedræt, nervesystem og kroppens spændings-smertetilstand har stort sammenhæng og udefra min flere årig erfaring af at arbejde med kroppen har jeg en ekspertise og indføling som ingen andre.

Jeg vil hjælpe dig med at skabe en afslappet krop et dybt åndedræt og en bedre føling med kroppen. Alt sammen vil hjælpe dig med at skabe en større base for et smerte fri liv.


Oplev en kropterapeutisk behandling på egen krop.


Krop psyke sammenhæng i forhold til muskelspændinger.

Hvad fortæller din spændte krop dig? Spændinger og smerter i de forskellige muskelgrupper og kropsdele kan fortælle noget om at være i balance eller ubalance. Det for ikke være ens for alle, og det vil altid blive taget i betragtning til din livs historie og nuværende situation, så vil der være bestemte emner og grundfølelser som vi kan tildele de forskellige muskel grupper og kropsdele.

Denne viden kommer ud fra arbejdet med østens meridianbaner. Meridianbaner er et stort netværk af usynlige energibaner, der forbinder hinanden og hvert atom, celle, sene, knogler, organ, hver centimeter af huden - alt i din krop. De forbinder den øverste del med den nederste del af kroppen og overfladen med det indre. Tilføj nu: dit sind, følelser og ånd, alt bevidst og ubevidst i dig, og så taler vi meridianbaner. Igen så er det ikke bare et kort som kun kan læses på en måde og derfor altid vil give det samme svar, alt spiller med, din historie, karakter samt at der er flere forskellige måder meridianerne kan påvirke hinanden på. Meridianbaner har muskel og organ relationer og til dem er der flere af livets grundfølelser knyttet. Sådan kan der ligge forskellige temaer som udtrykker sig i de forskellige kropsdele og tilhørende muskler :


  • Kæberne: Tilbageholdt/indestængt vrede. En følelse af at være sammenbidt. Evnen til at bide tænderne sammen og kæmpe.

  • Halsen: Din mod til at stå op for sig selv. Evnen til at turde tale fra hjertet og ikke holde sine meninger/ holdninger tilbage.

  • Nakken: Stædighed, U fleksibilitet, Ikke kunne se tingene fra andres side.

  • Brystet, generelt: Uforløst sorg til mange ting (kærlighedssorg, miste-nogen- sorg, manglende omsorg)

  • Skuldrene, generelt: Tage/bære ansvar. At ligge under for andres forventninger.

  • Armene: Er du handlingsorienteret? Travlhed og gøremål, for mange bolde i luften. Være i stand til at favne og omfavne vores relationer. Evnen til at forsvarer og beskytte os selv.

  • Albuerne: Skifte retning i livet. Evnen til at acceptere nye livsvilkår. Din tilpasningsevne. 

  • Håndleddene: Evnen til at kreere og skabe. Tendens til at give for meget.

  • Solar Plexus: Trangen til at lukke af for egne følelser. Manglende forbindelse mellem hoved og krop (tanker og følelser). Angsten for ikke at kunne præstere. Pleaserrolle.

  • Midterste del af maven: Tryghed/utryghed. Nervøsitet. Angst for afvisning. Påvirket af udefra kommende forventninger/krav om at gøre noget, man ikke bryder sig om.

  • Nederste del af maven: Livsangst. Frygt for om tingene går, som de skal. Undertrykt/indestængt vrede, ”gammel” vrede.

  • Hofterne: Din approach til livet. Dit mod til at turde springe ud i livet Angsten for at træffe store beslutninger.

  • Lysken: Din personlige tilgang til livet. Tør du stå frem, eller trækker du dig? Din seksualitet.

  • Balderne: Evnen til at tage dig sammen. Evnen til at stille krav til og presse dig selv

  • Knæene: Personlig stolthed og stædighed. Udfordringer med at holde fast i principper og beslutninger.

  • Fødderne: De valg, som du træffer i livet – er du på vej i den rigtige retning? Er du glad og tilfreds, eller går du i en retning, som du ikke synes om?


Muskelspændinger kan også komme fra:

  • Nervetryk og andre nervesygdomme: Muskelsmerter kan skyldes tryk på, eller irritation af nerverne til musklerne. Dette ses især ved diskusprolaps, eller ved slidgigt i nakke eller lænderyg.

  • Medicinske sygdomme: Infektioner, sukkersyge, kræft, stofskiftesygdomme, D- vitaminmangel, muskelgigt, Sjögrens sygdom og leddegigt kan alle give muskelsmerter.

  • Psykiske lidelser: Depression kan medføre muskelsmerter som følge af ændringer i nervesystemet og opfattelsen af smerte.

  • Arvæv i musklen: Ved gentagne fibersprængninger ses ofte arvæv i musklerne. Dette kan give muskelsmerter i forbindelse med sportsaktivitet.

  • Øget tryk i musklen: Nogle sportsfolk udvikler muskelsmerter i forbindelse med sportsaktiviteter. Dette kan skyldes, at muskelhinden er blevet så stram, at trykket i musklen stiger således, at der ikke kommer nok blod til musklen. Denne tilstand kalder man kronisk kompartment syndrom.



Muskelspændinger og smerter i maven.

Spændinger i maven kan opleves forskelligt. For nogen vil det være meget tydligt mens andre går rundt uden at mærke særligt meget af det indtil vi begynder at behandle i området. Sådan kan det også være at spændingerne mærkes mere i ’solar plexus’ området mens andre kan mærke det mere hen mod kønsbenet eller bækkenet. Spændinger og muskelsmerter i maven kan komme til udtryk som om en ’tennisbold’ blokkerer ’solar plexus’ eller også at det er svært at trække vejret dybt ned i maven. De fleste af mine klienter med stress og angst går med denne fornemmelse. Spændinger i maven kan være mere muskulært men kan også være dybereliggende spændinger i bindevæv omkring organerne. 

Spændinger i maven kommer og går over kortere eller længere perioder alt afhængigt af hvad der er årsagen, hvordan vi har det og hvad vi fortager os. Men forestil dig hvordan det er hvis du ikke er tryg, er usikker, har brug for at passe på dig selv og være lidt på vagt og du føler måske ikke at der er plads til dig dine behov og følelser. Vi er faktisk flere der går og har det lignende i lange perioder til mange år af vores liv. Det kan kaldes for en forsvarsmekanisme og sådan kan vi have forskellige mønstrer og forsvarsmekanismer som vi er forskellige mennesker.

Maven eller bughulen er et område af kroppen som har et ’muskel pantser’ musklerne strækker sig fra ribbenene til kønsbenet og her er ikke særligt knoglet som fx brystkassen med alle ribben. Maven er ligesom halsen mere ’blød’ og åben i forhold til andre kropsdele. Så maven og hals er kropsdele vi automatisk vil beskytte når vi er i ’fare’. Det kan vi gøre på forskellige måder ved at gøre os mindre, spænde op og trække sammen, bøje lidt forover og lukke af for vores mest udsatte og sårbare områder. 

Maven er også området hvor vi fordøjer, ikke kun fordøjer vores fysiske næring men også vores ’psykiske’ næring og input. Maven er porten til følelser i alle afskygninger, dualiteten i vores følelser som i længsler, lyst, glæde og drømme versus skam, skyld, vrede og angst. Spændinger i bughulen kan på den måde være tegn på at skulle beskytte sig selv, holde på ens følelser, frygt for ens følelser eller holde følelser tilbage.


Muskelspændinger i Solar Plexus, mellemgulvet, diafragma.

 Solar plexus, mellemgulvet eller diafragma er det område der ligger under lungerne. Mellemgulvet eller diafragma er den store, flade muskel, som adskiller brystkassen fra bughulen. Det er vores essentielle vejrtræknings muskel. Solar plexus er en samling af nervetråde, som ligger i maven lige under mellemgulvet. I daglig tale har solar plexus ikke noget at gøre med nervebundet, men er området lige under brystbenet.

 Området adskiller vores ’nedre verden’ med vores intuition, behov, følelser og seksuelle energi fra vores ’øvre verden’ hvor vi har vores ’abstrakte tænkning’, kommunikation, relationer og udtryk. Solar plexus området står for energi, aktivitet, autonomi og autoritet, det individuelle, vilje, magt og selvværd. 

 Muskelspændinger i solar plexus området eller mellemgulvet kan føles meget ’komprimerende’. Spændingerne lukker af for et dybere åndedræt og kan for eksempel føles som en ’tennisbold’ af spænding som sidder og blokkerer området. Spændingerne kan være med til at skabe ’mavesmerter’, ondt i maven og følelsen af en spændt mave. Stivhed i mellemgulvet kan også påvirke vores vejtrækning som stordels muskulært bliver drevet af diafragma. Det gør at vejtrækningen bliver mere overfladisk og hæmmet og at det føles svært at trække været dybt. 

 Spændinger og smerter her i solar plexus og mellemgulv området kan indebære temaer som frygt og kontrol. Det kan være forbundet med vores følelser for os selv, følelser som at være værdig, selvsikker, værdifuld og værd at elske. 

 Når vi står et balanceret sted med os selv, er dette et område hvor vi henter meget af vores drivkraft og energi for at give retning og formål til vores liv. Her finder vi vores egen magt eller kraft.


Muskelspændinger og smerter i armene.

Spændinger og smerter i armene kan opleves forskelligt. Det kan være de føles trætte, ømme, energiforladte eller svage, stive eller smertende. Armene er udefra et holistisk perspektiv en forlængelse af dit hjerte, de manifesterer vores indre længsler og ønsker samt at de beskytter os, kan skubbe væk, frastøde, kan angribe, holde fast, omfavne og trække imod os. 

Armene rækker ud, holder om, skubber fra, giver støtte og formidler vores udtryk i gestik. Alt fra at række armene i luften når du mærker stor glæde, vise kærlighed og omfavne til at vise en opgiven hed og nedslåen følelse når du er nede. Armene hjælper dig med at holde balance, ud balancere din bevægelser og skaber en livlighed i dit udtryk. 

Spændinger og smerter i arme og skuldre er mange gange med til at dæmpe vores kropslige udtryk. Det betyder ikke at du ikke kan mærke glæde og være glad men smerter og spændinger vil dæmpe det fuldendte fysiske udtryk. Over tid kan det også begynde at sætte en dæmper på at mærke og være i glædes følelsen. På den måde hænger vi sammen, hjernen er der for at fortolke og analysere vores oplevelser og følelser, men det er igennem kroppen vi kan opleve, mærke og være i en følelse. På den måde ’enkelt’ forklaret kan en fysisk begrænsning begynde at betyde noget i vores psykiske tilstand samt kan en psykisk tilstand lægge en dæmper på vores fysiske udtryk. 

Flere temaer og mønstre viser sig igennem dine arme, men det er vigtigt at se det i en større helhed og ikke kun se på den enkelte kropsdel. Vi er som mennesker alt for komplicerede og har forskellige historier og fortid som gør at vi ikke kun kan dømme situationen udefra kun dine arme! Men måske er der noget du kan genkende af temaer? Strækker du dig for langt? Er der noget du har svært ved at slippe? Bærer du på for meget? Har du svært ved at gribe livet? Eller svært ved at udtrykke dine følelser? Skal du passe på dine følelser? Skal du holde på dig selv?