Hvad er Totum kropsterapi ?

Opdateret Febr. 2023 af Karina Højgaard.

Kropsterapi hjælper på mange af de udfordringer, vi idag møder som moderne mennesker. Selvom vores samfund har udviklet sig med rivende fart, er vi fundamentalt ikke meget anderledes end vores forfædre for f.eks. 10.000 år siden. Vores kroppe reagerer på samme måde. Stress, skader, uheld, overfald og en mindre end perfekt barndom sætter sig spor i kroppen. Det vidste Freud, og det bliver kun tydeligere og mere alment anerkendt som årene går.

Kroppen afspejler vores følelser – og fastholder vores følelser, hvis vi ikke kan give slip på tilstanden.

Kroppen afspejler vores følelser – og fastholder vores følelser, hvis vi ikke kan give slip på tilstanden.


Krop og psyke hænger sammen.

Kort fortalt er udgangspunktet for kropsbehandling - en helhed mellem krop og psyke. Som Totum-behandler er fokus på fysisk og psykisk vinkel til klienten. Netop kompleksiteten i det, at betragte skavanker og sygdomme, som en helhed mellem krop og psyke gør, at behandlingsformen er god. Det er sygdomme som stress, angst, depression, fysiske skader og kroniske lidelser som gigt, migræne, smerter eller spændinger, der ofte opgives i det etablerede sundhedssystem, som netop kan behandles, og i mange tilfælde hjælpes helt væk ved et forløb af Totum kropsterapi.

Hvilke teknikker bliver der brugt i en Totum behandling?

Den dybdegående og pulserende massage arbejder rigtig meget i muskulaturen og bindevævet, og bruges til at sætte bevægelse i kroppen og skabe flow. De forskellige pulserende teknikker går også ind og arbejder på lymfesystemets cirkulation, og det øger blodomløbet.

Zoneterapien, som de fleste af jer nok kender, er trykpunkter under fødderne. Ved at bruge det punkter, der relaterer sig til det organer og led som også er relateret til det spændinger og smerter klienten kommer med, så kan jeg påvirke ryg, nakke og lændesmerter ved at arbejde i fødderne.

Når jeg taler om akupressurepunkter bruger jeg, i stedet for nåle, mine fingre til at arbejde på punkter, der relaterer sig til forskellige organer. Lider klienten af forstoppelse, kan det skyldes en ubalance i tyktarmen, hvilket kan behandles ved at pulsere på tyktarmsmeridianen, som blandt andet løber ned langs armen.

Med ledfrigørelse  retter jeg en ryg, skabe større bevægelighed i håndled, albue og fodled. Med et træk i benet kan jeg også løsne en hofte – i stil med det kiropraktoren gør.

Jeg arbejder også rigtig meget med åndedrættet, som er det essentielle i mine behandlinger. Det er vigtigt, at lære klienten at trække vejret, så de ikke ligger og holder vejret og spænder op, når jeg arbejder med dybe tryk i kroppen. Åndedrættet hjælper klienten til at gå fra det sympatiske nervesystem (vores stresstilstand) til det parasympatiske (vores afslappede tilstand), hvor vi restituerer. Det vil sige, at blot ved at hjælpe klienten med at trække vejret, kan jeg ændre kroppen fra at være i en stress tilstand til at være afslappet.


Hvordan arbejder jeg som Totum kropsterapeut ?

Når jeg får en klient ind ad døren, som har ondt i nakken, så kigger jeg selvfølgelig på den fysiske tilstand i nakken. Hvad er det for en spænding, hvordan er den eventuelt låst, og hvor er der bevægelsesfrihed eller mangel på samme. Jeg kigger også på forsidemuskulaturen/halsens muskulatur – fordi det spænd, der eventuelt måtte sidde her, vil have et modspænd i nakken.

Halsen og nakkens muskler hører til mavemeridianen. Så for at afspænde nakken, vil jeg arbejde på maven for at afspænde den. Jeg vil også arbejde på storetåen, fordi storetåen hænger sammen med nakken, når vi bevæger os inden for zoneterapi. Jeg vil så se på, om der er en sammenhæng mellem de fysiske smerter og den psykiske tilstand hos klienten. Stress og præstation hænger nemlig også sammen med mavemeridianen.

I modsætning til fx en fysioterapeut eller en kiropraktor, som ville kigge på nakken isoleret set, så kigger vi som kropsterapeuter på helheden. Heraf Totum, som betyder helhed på latin.

Hvordan arbejder man med følelser igennem kropsterapi?

Kropsterapi kan være en effektiv måde at arbejde med følelser på, da den tager højde for forbindelsen mellem kroppen og sindet og anerkender, at følelser ofte manifesterer sig i kroppen. Her er nogle af de måder, man kan arbejde igennem kropsterapi med følelser:

  1. Kropsbevidsthed: Kropsterapi kan hjælpe med at øge kropsbevidstheden, dvs. evnen til at mærke og forstå kroppens signaler. Ved at blive mere opmærksom på, hvordan følelser påvirker kroppen, kan klienten lære at genkende og navngive deres følelser og arbejde med dem på en mere bevidst måde.

  2. Afspændingsteknikker: Kropsterapi kan involvere teknikker såsom afspændingsøvelser, åndedrætsøvelser og mindfulness, som kan hjælpe med at fremme afslapning og reducere angst og stress. Disse teknikker kan lære klienten at berolige sindet og slippe af med negative tankemønstre, der kan forårsage eller forværre følelser.

  3. Arbejde med kropsblokeringer: Kropsterapi kan hjælpe med at løsne spændinger og blokeringer i kroppen, som kan være relateret til følelser. Ved at arbejde med klienten til at løsne disse blokeringer kan kropsterapi hjælpe med at frigive følelsesmæssige blokeringer og øge følelsen af ​​velvære og balance.

  4. Kroppens sprog: Kroppsterapi kan også hjælpe med at lære klienten at kommunikere med deres krop og forstå kroppens sprog. Dette kan hjælpe med at identificere og forstå følelser, der kan være undertrykt eller skjult på grund af stress eller traumer.

Generelt kan kropsterapi hjælpe klienten med at blive mere bevidst om deres følelser og lære at arbejde med dem på en mere konstruktiv måde, hvilket kan føre til øget velvære og trivsel.


Hvordan kan din krop reagere under behandlingen ?

Ofte oplever jeg, at klienten begynder at få varmen eller ligefrem svede, når vi fx arbejder med tarmsystemet. Andre begynder at fryse, når blodet løber ind til organerne, eller når blodet løber ud og arbejder i hele systemet. Mange vil også opleve at det sitrer kroppen, hvilket er et tegn på at affaldsstoffer frigives. Man vil også ofte opleve at maven begynder at rumle, hvilket er tegn på at tyndtarmen arbejder.I andre tilfælde kan der også opstå ‘krampe’ hvor hænderne eller andre dele af kroppen går i en krampe samt kan der komme følelser og gråd frem. Det er allesammen måder for kroppen at komme af med spændinger, frigive spændinger og komme tilbage til en tilstand af ro, fordybelse og restitution.

 

Hvor stammer kropsterapi fra?

Kropsterapi har rødder i en række forskellige terapeutiske traditioner og discipliner, og dens oprindelse kan spores tilbage til tidlige civilisationer i både øst og vest.

I Østen har traditioner som yoga, ayurveda, qigong og traditionel kinesisk medicin længe været opmærksomme på forbindelsen mellem kroppen og sindet og har udviklet teknikker til at arbejde med begge. Disse teknikker inkluderer blandt andet meditation, åndedrætsøvelser, akupunktur, massage og andre former for manuel terapi.

I Vesten har kropsterapi sine rødder i flere forskellige traditioner, herunder fysioterapi, osteopati, kraniosakral terapi, psykoterapi og andre former for manuel terapi. Disse traditioner har udviklet teknikker, der sigter mod at lindre smerter, øge mobiliteten og fremme helbredelse ved at arbejde med kroppen.

Kropsterapi i den moderne forstand kan spores tilbage til midten af ​​det 20. århundrede, hvor flere forskellige terapeuter begyndte at udvikle og anvende teknikker til at arbejde med både kroppen og sindet. Disse terapeuter inkluderer blandt andre Wilhelm Reich, Moshe Feldenkrais, Ida Rolf og Alexander Lowen, som alle udviklede deres eget unikke system til at arbejde med kroppen. Siden da er kropsterapi blevet en etableret terapeutisk disciplin og er nu tilgængelig i forskellige former og praksis over hele verden.


Hvad er forskellen mellem kropsterapi og massage?

Selvom begge behandlinger har kroppen som udgangspunkt så arbejder vi ud fra forskellige synspunkter og tilgangsvinkler. Ligesom mange andre ’manuelle behandlinger’ som fx osteopati og fysioterapi som også arbejder manuelt med kroppen så vil den viden man tilgår kroppen med være baseret på forskellige synspunkter, viden, ideologi, videnskabelige overbevisninger og traditioner. Det samme gælder for sammenligningen mellem kropsterapi og massage. Faktisk ville du kunne finde mange overensstemmelser mellem rigtigt mange af alle de forskellige manuelle behandlinger både statsautoriserede samt ’alternative’. Vi bruger flere af de forskellige slags teknikker på kryds og tværs men mange gange ud fra forskellige viden og syn på krop og menneske.

Massage rummer en enorm bred vifte af forskellige nyere teknikker samt stammer fra æld gamle traditioner fra alle forskellige dele af verden. På den måde har massage et meget bredt spektrum af forskellige tilgange og traditioner. Udover at der indenfor massagen også er flere afstikkere hvor der bliver arbejdet ud fra et holistisk synspunkt så omhandler massage generelt velvære og afstresning.

En kropsterapeut gør brug af flere forskellige redskaber som er en del af en kropsterapeutisk session. Sådan er der flere af de forskellige slags massage teknikker og manuelle teknikker men også redskaber indenfor psykoterapi samt viden indenfor kroppens nervesystem og stress, chock og traume sammenhæng. På den måde tager kropsterapi sit udgangspunkt i kroppens sammenhæng fra et psykisk/fysisk synspunkt. Og arbejder ud fra ideen om at skabe en psykisk forløsning, en kropslig kontakt og afløb efter stress, chock og traume ’tilstande’.

Kropsterapien tager udgangspunkt i at en indre psykisk tilstand giver et fysisk udtryk eller ubalance. At der er et uløseligt sammenhæng mellem krop, nervesystem og psyke. Og at ligesom at man igennem en kognitiv tilgang kan arbejde med menneskets problemstillinger og traumer at man også kan det igennem kroppen.


Hvad gør Kropsterapi unik?

Kropsterapi er en terapeutisk tilgang, der fokuserer på at arbejde med kroppen som helhed og anerkender, at kroppen og sindet er tæt forbundne. Kropsterapi sigter mod at genoprette balancen og harmonien i kroppen ved at arbejde med muskler, led og bindevæv, samt at tage højde for følelser, tanker og holdninger.

Kropsterapi er unik, fordi den anerkender, at kroppen og sindet er tæt forbundne, og at fysiske symptomer kan have en psykologisk årsag, og omvendt. Ved at arbejde med kroppen kan kropsterapi hjælpe med at lindre symptomer på stress, angst og depression, samt at øge kroppens naturlige evne til at hele og komme i balance.

Kropsterapi er også unik, fordi den tilbyder en holistisk tilgang til behandling, der er skræddersyet til den enkelte persons behov. Behandlingen kan omfatte en række teknikker, såsom massage, åndedrætsøvelser, meditation, mindfulness og kropsbevidsthed, som alle er designet til at støtte kroppens naturlige helbredelsesproces.


Hvorfor har vi brug for Totum kropsterapi?

Der er sket et interessant skift i klienters syn på fysiske og psykiske problemstillinger. For 15-20 år siden kom 90-95% af klienterne typisk ind ad døren med fysiske smerter. De kom typisk med smerter i nakken, lænden eller knæet. I behandlingen af de fysiske smerter, dukkede der ofte psykiske problemer op, det kan f.eks være arbejdspres eller sorg over at kæresten var gået.

I dag er det sådan, at 60-70% af dem der kommer ind ad døren, de kommer med svære problemer som diagnosticeret angst, stress, depression – altså psykiske problemstillinger. Og kun 30-40 % kommer pga. fysiske smerter. Der er altså sket et skift. Tidligere kom klienterne med smerter i nakken, lænden eller knæet, så kommer de fleste i dag og fortæller om, hvor svært de har det på jobbet, hvor presset de føler sig i hverdagen med små børn, eller børn/unge, der føler sig stressede, fordi at samfundet stiller for store krav til dem. Det kan også være mennesker, der har været udsat for overgreb af den ene eller anden slags, og som er blevet dybt traumatiseret. Konklusionen må være, at vi er blevet bedre til at mærke os selv og stå ved de følelser vi har.


Hvor anerkendt er Totum kropsterapi ?

Totum kropsterapi er hvad man kalder en komplementær behandlingsform. Den bliver brugt mere og mere i det almindelige sygdomsvæsen. Man kan endnu ikke gå til lægen og bede om en henvisning til kropsterapi, men det er noget, der bliver arbejdet på. Marcus som er en af stifterne har været i Go’ Morgen Danmark og Go’ Aften Danmark og tale om hvor effektiv behandlingen er mod fx stress og angst.


Hvad er en Kropsterapeut?

En kropsterapeut er en sundhedsprofessionel, der arbejder med at hjælpe klienter med at opnå fysisk, mental og følelsesmæssig balance og velvære. En kropsterapeut kan have forskellige uddannelsesmæssige og professionelle baggrunde, men fælles for dem alle er, at de har en dyb forståelse af sammenhængen mellem kroppen og sindet og er uddannet i forskellige teknikker til at arbejde med kroppen.

Typisk vil en kropsterapeut arbejde med klienter til at identificere fysiske, følelsesmæssige og mentale blokeringer i kroppen og derefter hjælpe med at frigøre og løse disse blokeringer gennem forskellige teknikker. Nogle af de teknikker, som en kropsterapeut kan anvende, kan omfatte massage, strækning, åndedrætsøvelser, mindfulness og kropsbevidsthedstræning.

En kropsterapeut vil normalt starte med en grundig vurdering af klientens helbredshistorie, livsstil og behov, og derefter skræddersy en behandlingsplan til klientens individuelle behov. Målet er at støtte kroppens naturlige helbredelsesproces og hjælpe klienten med at opnå optimal fysisk, mental og følelsesmæssig balance og velvære.


Kroppen i vores tid.

Som sagt har vores samfund udviklet sig hurtigt og meget. Det giver os nogle problemer, som vi ikke har haft i samme grad før. Stress er det oplagte eksempel. Et andet kunne være forholdet til vores krop. Overalt ses et stort fokus på kroppen – f.eks. som statussymbol og sexobjekt. Samtidig lever flere og flere mennesker deres liv i hovedet og tankerne, mens kroppen bliver et “koldt” værktøj i en ellers stillesiddende hverdag.

Kropsterapi bygger på både ny og gammel forståelse af kroppen som helhed, men også sammenhængen, der er så vigtigt mellem kroppen og sindet. 

Meget bygger på forståelsen af mennesket (og verden) ud fra kinesisk medicin, som kan spores tilbage til omkring 2500 år før vor tidsregning. Den kinesiske medicin omfatter bl.a. på 5-elementsteori, læren om yin og yang samt meridianbanerne, der er kroppens energibaner.

Erfaringerne med disse forståelser og teorier er så overbevisende, at de har fundet vej helt ind i den konventionelle sygdomsbehandling. F.eks. har man udført en succesfuld åben hjerteoperation kun med akupunktur som bedøvelse. Mange praktiserende læger tager nu også kurser i akupunktur for at kunne hjælpe deres patienter bedre.

For selvom vi ikke med klarhed kan sige hvorfor, er resultaterne så gode, at de må tages med i betragtning, når en patient oplever problemer.

En kropsterapeut bruger den samme viden om energibanerne og deres relationer til organer, muskler og følelser som en akupunktør. Men i stedet for at sætte en nål, vil en kropsterapeut trykke, massere og pulsere. På den måde opnår vi også påvirkningen af gavnlige de punkter, men på en måde hvor kroppen aktiveres anderledes, end når man ligger helt stille med nåle i sig.


komplementærbehandling til det etablerede sundhedssystem.

Behandlingen anses for at være en komplementærbehandling til det etablerede sundhedssystem på linje med fysioterapeuter, osteopater og kiropraktor. Kroppen styrkes til at kunne restituere og dermed helbrede sig selv. Behandlingen er medicinfri, foregår på en briks og kræver ikke nødvendigvis lange forløb med genoptræning eller psykologisk samtale. Metoderne er en kombination af dybdegående massage, akkupressur, aktivering af lymfesystemet, beroligelse af nervesystemet, zoneterapi og lettere ledfrigørelse.


Alternativ behandling

Alternativ behandling vinder frem i disse år, og flere og flere danskere søger råd og behandling fra andre end deres praktiserende læge. Afhængig af problemets art kan alternative behandlinger helbrede eller være en god supplerende behandling sammen med en konventionel behandling. Alternativ behandling er en fællesbetegnelse for al ikke-konventionel behandling, og derfor kan det også være svært at finde rundt i de mange muligheder..