Interoception

Din ottende sanse: Interoception

 

Hvad har interoception med kropsterapi at gøre?

Sansning og indre sansning er vigtige elementer i mine kropsterapeutiske behandlinger, fordi de hjælper klienten med at blive mere opmærksom på sin krops tilstand, herunder spændinger, smerte og ubalance. Ved at øge bevidstheden om disse faktorer kan klienten lære at frigøre spændinger, løsne op for blokeringer og forbedre sin kropsholdning og bevægelse. Derudover kan indre sansning hjælpe klienten med at forbinde med og regulere sine følelser og mentale tilstande, da krop og sind er tæt forbundne.

Mange tror, at kropsterapi er massage, fordi massage er en af ​​de mest kendte og almindelige former for fysisk terapi. Imidlertid er kropsterapi en bredere betegnelse, der refererer til en række terapeutiske teknikker og tilgange, der fokuserer på kroppen som en helhed og søger at fremme fysisk og psykisk velvære.

Så dette blogindlæg er blot en forklaring og invitation til at blive nysgerrig på kropsterapi. Samt forklare sammenhængen mellem sansning og indre sansning og hvad det kan betyde for dig. Det kan give dig en ide hvad en kropsterapeutisk session kan indebære, og hvordan det kan hjælpe dig med at forbedre din krop og helbred.


Duft. Smag. Berøring. Lyd. Syn.

Vi lever i en verden, der fylder os med ydre sanseoplevelser fra vores fem sanser. Men vidste du, at der i lang tid har været anerkendt tre flere sanser?

Der er dit vestibulære system, som kontrollerer fornemmelsen af dit hoved i rummet. Dit hjerne kender kroppens orientering og position i forhold til tyngdekraften, afhængigt af hovedets position.Derefter er der vores proprioceptive sans. Denne sans giver os mulighed for at opfatte beliggenheden, bevægelsen og handlingen af kropsdele. Det gør det muligt for os at gå i mørket uden at miste balancen eller pege på vores næser med lukkede øjne. Og så er der den tredje, den jeg gerne vil tale om her, som kendes som Interoception.

 En indre sans

Intero (indre) - ception (bevidsthed).

Interoception er sansen for vores krops indre tilstand; vores evne til at opdage og tolke kropsfornemmelser præcist. Denne medfødte sans tillader os at "føle" indersiden af vores kroppe. På typisk mesterlig vis har Moder Natur placeret små receptorer gennem kroppen, organer, muskler, hud og knogler. Disse receptorer indsamler information fra indersiden af vores krop og sender den til hjernen. Denne informationsstrøm hjælper os med at opdage mange vigtige følelser såsom sult, mæthed, smerte, kvalme, trang til at gå på toilettet, kløe, prikken, kropstemperatur, hjertefrekvens og muskelspænding. Denne sans hjælper os også med at føle vores følelser.

Denne kommunikation fra kroppen til hjernen har længe været undervurderet inden for medicin og videnskab. Da videnskaben observerede, at al information kommer ind i hjernen fra sanserne, fik interoception en helt ny betydning for hjernens funktion. Mange forskere har foreslået, at kropsbevidsthed (kroppens position i rummet, dvs. proprioception, eller interne kropsfornemmelser som hjerteslag, dvs. interoception) er en tidlig, grundlæggende del af vores selvbevidsthed. Kroppen sender konstant signaler via rygmarven til hjernen, der kommunikerer om dens nuværende ressourcer og behov, som hjernen så bruger til at styre og tolke, hvordan vi føler, tænker og reagerer.



Vi har længe fokuseret på hjernen som den centrale driver af "selvet."

 

Det meste af tiden er vi ikke opmærksomme på denne feedback loop mellem krop og hjerne. Vi er uvidende om, at vores hjerne og krop forsøger at stabilisere vores blodsukker eller styre vores blodtryk (Puha!). Andre signaler er åbenlyse – som en sulten følelse eller en dunkende hjerte, når vi er nervøse. Så hvis vi ikke bemærker de ting, som vi ikke behøver at involvere os i, og de vigtige signaler alligevel trænger igennem vores bevidsthed på et tidspunkt – hvorfor skulle du så bekymre dig om interoception? Godt spørgsmål!

Interoceptive signaler spiller en vigtig rolle i, hvordan du føler dig, og hvad du tænker. Udover at have en stærk indflydelse på dine følelsesmæssige tilstande, påvirker de også subtilt, hvordan du opfatter den ydre verden og kan påvirke beslutningstagning og andre kognitive processer på forskellige måder. Jeg kan forestille mig, at de stigende mentale sundhedsproblemer i dag delvis skyldes manglende forståelse af vores egne kroppe og dermed mangel på interoceptiv bevidsthed.

Vi har fuldstændig mistet kontakten med vores fysiske kroppe. De er blevet disse fartøjer, vi fodrer og (lidt) tager os af. Alligevel sender vores kroppe os klare signaler, når vi har brug for en pause. Rastløshed, sult, døsighed. For det meste ignorerer vi dem. Vi finder kunstige måder at få mere energi på. Vi fortsætter med at spise, selvom vi er mætte. Vi ser en anden Netflix-episode, selvom vi er dødtrætte. Vi er afhængige af ure og ringe til at fortælle os, hvordan vores hjerte slår, og hvordan vi har sovet. De giver øjeblikkelige data om vores hjertefrekvens, kropstemperatur og blod ilt. Vi rejser os kun, når vores Apple Watch minder os om at rejse os. Hvorfor skal vi være opmærksomme på vores kroppe, når disse enheder kan gøre det for os? Og hvis der virkelig er noget, der føles forkert, går vi til lægen og lader dem finde ud af det. Måske tager vi nogle piller. Hvad er der i dem? Hvem ved det.

"Vi er måske den mest "levende-over-skuldrene-bag-øjnene-og-mellem-ørerne" kultur, der nogensinde har eksisteret". Nu er den gode nyhed, at interoception kan aktiveres og dyrkes, så det bliver en fremtrædende styrende sans.

 

 Emotionel regulering

 

Når det kommer til vores følelser, er mange af os meget reaktive. Vi skælder ud på nogen og fortryder det bagefter. Vi skynder os nervøst igennem en præsentation og fortryder senere, at vi ikke var mere til stede.Dette skyldes ofte, at vi ikke er opmærksomme på, hvad der sker indeni vores kroppe. I øjeblikket føler vi ikke, at vi har kontrol over vores adfærd. Forskning tyder på, at jo mere følsom du er over for dine kropsignaler, desto større er din evne til at regulere og håndtere stress og andre følelser effektivt. Som Annie Murphy Paul skriver i sin bog The Extended Mind: “Mennesker, der er mere interoceptivt indstillede, føler deres følelser mere intensivt, samtidig med at de håndterer deres følelser mere autentisk. Dette skyldes, at interoceptive fornemmelser danner byggestenene i selv vores mest subtile og nuancerede følelser: kærlighed, beundring, taknemmelighed; sorg, længsel, fortrydelse; irritation, misundelse, forbitrelse." Lav interoceptiv bevidsthed betyder, at der er lidt plads mellem disse kropsfornemmelser og vores reaktioner. Vi reagerer - vanemæssigt, ubevidst, defensivt. Højere interoceptiv bevidsthed kan hjælpe dig med at opdage specifikke udløsere tidligt:

 • Accelererer dit hjerteslag?

 • Bliver dine håndflader svedige?

 • Føles dit bryst stramt?

 • Er din vejrtrækning meget overfladisk? Eller holder du vejret?

 • Er dine skuldre spændte?

Hvad skete der lige før, du bemærkede disse kropsfornemmelser? Ved at være opmærksom på disse kropsfornemmelser træner du din interoceptive sans. Du vil begynde at forstå dine udløsere og mønstre. Du kan observere, hvad der sker, næsten som en udenforstående betragter. Så næste gang du oplever stærke følelser som stress, vrede eller irritation, så prøv dette: Vær opmærksom på, hvor i din krop du mærker det. Reager ikke endnu. Vær nysgerrig på fornemmelserne. Føl dem fuldt ud i din krop. Fokuser på dit hjerteslag, bevægelserne i dit bryst, din vejrtrækning. Du skaber tid og plads til at beslutte, hvordan du vil reagere i stedet for at reagere instinktivt.



Hvis du er bedre til at opdage dine kropssignaler mere nøjagtigt, vil du være i stand til at danne mere nuancerede fortolkninger af dine følelser.



Mine hænder inviterer dig ind

I mine kropsterapeutiske sessioner inviterer jeg på forskellige måder at øge min klients bevidsthed om deres indre oplevelser og dermed forbedre deres evne til at regulere og respondere på dem. Indre oplevelser er forskellige fra person til person men refererer til de fornemmelser, sansninger, følelser, stemninger, impulser, visuelle billeder, tanker og mentale tilstande, som en person kan opleve indefra i sin egen krop og sind. Det kan inkludere alt fra fysiske fornemmelser som smerte, spænding og varme, til emotionelle følelser som glæde, frygt, tristhed og stress. En indre oplevelse kan også omfatte mentale tilstande såsom opmærksomhed, bevidsthed, tankemønstre og forestillinger. Det er en subjektiv og personlig oplevelse, som kan variere fra person til person og kan ændre sig over tid.  



Prøv en kropsterapeutisk session på egen krop.


Karina Højgaard