HVORDAN DU KOMMER I KONTAKT MED DINE FØLELSER

Ingen undslipper at opleve følelser. Det er en naturlig del af menneskelivet. Hvorfor er det så, at så mange mennesker har svært ved at føle deres følelser fuldt ud?

Dette kan skyldes et samfund, der ikke værdsætter følelser og prioriterer at være "god" eller "lykkelig" over alt andet. Andre faktorer kan også påvirke vores evne til at føle, såsom ikke at have fået lov til at opleve eller vise følelser som børn eller at have fået at vide, at visse følelser som tristhed, sorg eller vrede er "dårlige" og ikke bør føles eller udtrykkes.

Med tiden lærer vi, at følelser er problemet, og når vi så oplever ting som tristhed, pinlighed eller skam, er vi også problemet. Vi lærer at identificere os fuldt ud med dem. Vi tænker "Jeg er ked af det", som om vi er den følelse. Vi tænker, "når jeg føler mig vred, er jeg en vred person. Jeg ønsker ikke at være en vred person, så jeg vil ikke være vred." Men vi er ikke vores følelser, selvom vi føler dem. Gentag efter mig: Vi har følelser. Vi er ikke følelser.

Hvad sker der med undertrykte følelser? Måske har du hørt udtrykket: Det, du modstår, bliver ved med at eksistere. Når vi undgår eller afviser følelser, bliver energien fra disse følelser fastholdt i kroppen. Dette er grunden til, at visse cyklusser og usunde mønstre fortsætter. Energien frigives aldrig og bliver hos os, indtil vi fuldt ud tillader os selv at føle. Det, vi modstår, bliver ved med at eksistere.

En almindelig frygt ved at tillade sig selv at føle er, at følelsen måske varer evigt. Alle følelser vil passere, selvom vi måske føler en i længere tid (normalt lige så længe som den blev modstået), men den vil altid passere.

Uanset om du ikke ved, hvordan du skal håndtere dine følelser, ikke ønsker at mærke dem, eller kæmper med at føle dine følelser, håber vi, at denne guide kan være til gavn på en eller anden måde.


HVORDAN DU KOMMER I KONTAKT MED DINE FØLELSER

Identificer følelsen. Det første skridt mod at føle dine følelser fuldt ud er at identificere dem (ikke at forveksle med at identificere dig med dem). Brug følelses-hjulet nedenfor til at hjælpe dig med at identificere, hvordan du føler dig, og hvad der udløste det.

ANERKEND DINE FØLELSER.

Valider dig selv. At føle er en del af den menneskelige oplevelse, og alle følelser er velkomne til at komme og gå. Anerkend dette, det kan endda hjælpe at gentage det for dig selv. Valider de følelser, der dukker op for dig, ved at identificere dem, byde dem velkommen og sidde med dem, uden at dømme dem, uden at ønske, at de ændres, og uden at tænke på en måde at rette det på. Påmind dig selv om, at det er sikkert at føle. En måde at gøre dette på er ved at bruge "jeg"-udsagn som "Jeg føler mig ___ (indsæt følelse), det er okay, at jeg føler (indsæt følelse), jeg har lov til at føle ___". En anden måde at validere følelser på er at skrive den følelse, du oplever, i et brev. Hvad ville du sige til skyld? Hvad ville du sige til modstand? Tal venligt til dem og bekræft deres eksistens. Alt, hvad der viser sig, er velkomment.

Sid med din følelse. Tag 5 til 10 minutter til at sidde med din følelse. Denne følelse er blevet identificeret, valideret, og nu er det tid til at gå dybere. Spørg dig selv: "Hvor er denne følelse i min krop?" "Hvor holder jeg spænding?" "Hvordan ser det ud?" "Hvad farve har det?" "Hvordan føles denne proces?" Hvis du finder dig selv tænke, "Jeg vil bare ikke føle det der." eller "hvordan gør jeg overhovedet dette?" så sid med det. Det er sådan, du har det. Gå imod det, der blokerer eller frustrerer dig. Anerkend det, valider det, og sid med det.

Udtryk dine følelser. Efter at du har identificeret din følelse, valideret den, og udforsket hvor den er gemt, er det tid til at udtrykke og bearbejde den. Der er så mange måder at udtrykke og bearbejde følelser på, her er nogle få, du kan vælge imellem. Disse aktiviteter kan virke simple, men den virkelige forandring kommer gennem din hensigt. Hvis du har til hensigt at bruge dem til at føle, vil du gøre det.

Skriv dagbog Dans eller bevæg din krop Lyt til musik, du nød som barn Slå på en pude Græd Stræk dig Skab kunst Gå en tur Tag en lang bruser eller badekar Skriv bekræftelser Tal til følelsen Tal med en sikker og medfølende person om, hvordan du har det PÅMINDELSER

Følelser er ikke permanente. Der findes ingen "dårlige" følelser. Fortsæt med at tjekke ind hos dig selv ved at spørge: "Hvad har jeg brug for i dette øjeblik for at håndtere mine følelser?" At lære at mærke dine følelser kræver øvelse. Vær tålmodig med dig selv.

En Kropsterapeutisk Tilgang

Dyk ned i dine følelsesmæssige lag gennem kropsbehandling.

Når du træder ind i en kropsterapeutisk behandling, bliver du inviteret til en rejse ind i din egen kropsfornemmelse og -oplevelse. Denne rejse berører ikke kun dine fysiske fornemmelser, men også dine følelser, din selvopfattelse og dine forsvarsmekanismer. Ved at være bevidst og åben over for sårbarheden i de følelser og kropsoplevelser, der opstår under behandlingen, åbnes der mulighed for at frigøre følelsesmæssige spændinger, både på det fysiske og psykiske plan. Dette bidrager til at udvide dit følelsesmæssige tolerancevindue og de ressourcer, der er knyttet til de stærke følelser og oplevelser, vi bærer med os gennem livets historier.

Behandlingen vil variere i intensitet, da nogle vil opleve en mere fysisk følelsesmæssig forløsning, mens andre vil støde på en dybere emotionel forbindelse.

Inden for mine behandlinger fokuserer jeg på:

  1. Kropsbevidsthed: Gennem kropsterapi arbejder vi på at skærpe din opmærksomhed på kroppens signaler. Dette hjælper dig med at genkende og forstå, hvordan følelser afspejles i kroppen. Ved at identificere og navngive disse følelser lærer du at arbejde med dem på en bevidst måde.

  2. Afspændingsteknikker: En effektiv behandling kan omfatte forskellige teknikker som afspændingsøvelser, åndedrætsteknikker og mindfulness. Disse metoder fremmer afslapning, reducerer angst og stress samt lærer dig at berolige sindet og overvinde negative tankemønstre, der ofte forstærker eller fremkalder følelser.

  3. Løsning af kropsblokeringer: Gennem en kropsterapeutisk tilgang hjælper jeg med at løsne de spændinger og blokeringer, der kan hæmme kroppens naturlige flow. Disse blokeringer kan være tæt forbundet med undertrykte følelser. Ved at arbejde med dig hjælper jeg med at frigive disse følelsesmæssige blokeringer, hvilket øger din generelle velvære og balance.

  4. Kroppens sprog: Kroppsterapi hjælper dig med at forstå kroppens sprog og kommunikere med den på en dybere niveau. Dette er afgørende for at identificere og forstå følelser, der måske er blevet undertrykt eller skjult på grund af stress eller traumatiske begivenheder.

En kropsterapeutisk tilgang repræsenterer en bro mellem din indre verden af følelser og din fysiske krop, hvorved du kan opnå dybdegående selvindsigt og frigive de følelsesmæssige byrder, der måtte veje dig ned.


Karina Højgaard