Fysisk som psykisk hænger sammen.

Følelser og fysik... Det virker så langt fra hinanden ikke? Hvordan kan smerter i muskler, overspænd i nakke, hals og skuldre have noget med dine følelsesmæssige tilstande eller adfærd at gøre?
Det er slet ikke så langt fra hinanden. Der er stor sammenhæng mellem emotionel smerte og en udefra kommende påført smerte. Jeg vil forklare dig i et meget menneskeligt sprog hvordan vi rent kropsligt agerer på smerte.

Kroppen er udgangspunktet.

Dét, der er den store fællesnævner, er at du mærke alt i din krop. Kroppen giver udtryk for at have ondt i maven når du er nervøs, have smerter i brystet når du er i dyb sorg, have smerter i lænd og ryg når der er uro i de basale byggesten af din hverdag. Det kan være alt fra at bære på for meget ansvar, have økonomiske problemer, eller et forhold som er ved at smuldre fra hinanden. Mentalt, emotionelt eller fysisk - det vil altid være med og i kroppen, og det er gennem krop og sanser du oplever og udtrykker dig.

Smerte er relativt. Det er noget vi alle oplever forskelligt fra person til person, ligesom arv og miljø kan have meget at gøre i hvordan du oplever smerte. Hvem, hvor og hvornår har stor betydning for hvordan du oplever noget som en smerte både emotionelt og fysisk.

Oplevelser i klinikken.

I min klinik modtager jeg mange forskellige mennesker, nogen som kommer med mere fysiske problematikker, nogen med mere mental og emotionelle problematikker samt dem som har en blanding af det hele!
Jeg oplever, at alle har fundet forskellige taktikker til at omgås eller undgå at mærke smerte. Det er også det mest menneskelige at gøre, for hvem vil stikke hånden i ilden? Det ligger ikke i vores natur at frivilligt gå ind i noget som vi ved vil skade os eller gøre ondt. Eller gå ind i noget, som simpelthen er for uoverskueligt hårdt.

De fleste af vores problematikker har en mental-emotionel base og er noget vi selv bliver ved med at regenerer. Vi gentager simpelthen tanken som skaber en følelse som leder til en smerte. Fordi det er den “vej” vi kender. Det betyder også at denne smerte føles lige så ‘farligt’ som at fysisk ‘stikke hånden i ilden-smerten’, men det sker bare på et tankemæssigt plan som giver en følelse og udtryk i kroppen i stedet for at du med din fysiske krop stikker hånden i ilden.

Tanke —> Følelse —> kropslig reaktion

Hvis en situation eller tilstand du befinder dig i forholder sig over et stykke tid eller måske i længere tid, så vil du lave ret mange gentagelser af denne tanke-proces. Og dermed vil den følelse, og også de fysiske spændinger som kommer med følelsen blive af en mere

permanent tilstand du går rundt med. Der er mange forskellige måder følelser og tilstande udtrykker sig på igennem kroppen, der er ikke en ‘one size fits all’ forklaring som jeg lige kan lægge ud her, men jeg vil komme ind på de forskellige udtryk i mine næste blog indlæg.

Derfor er der heller ikke en behandling som er ens. Din historie og proces, samt hvordan du integrerer ny viden og oplevelser, betyder en hel del i hvordan du ændrer forholdet til de tanker og følelser og dermed kropslige reaktioner du har gået med indtil nu.

Behandlings situation.

I en behandling arbejder jeg gennem kroppen, hos mange vil der også indgå samtale både før og under behandlingen. Men det er gennem berøring, tryk, greb, pulseringer og det at skabe bevægelse i led og muskler at jeg kan arbejde med de spænd, som smerter dig. Jeg møder dig lige præcis dér hvor du er, og imødeser DIT behov. For nogle vil det være en mere følelsesmæssig proces, for andre vil det være af en mere rationel eller fysisk proces.

I behandlingen vil jeg så også arbejde med de spændinger og smerter du har. Tilgangen kan være forskellig fra person til person. Vi har ikke alle samme forsvarsmekanismer og mønstre med os. Ved at arbejde med det, som er så smertefuld at gå ind i, kan via rolig og tryg behandling gøre forskellen.

Det lyder jo næsten for vildt, ikke?!! Men ved et godt samarbejde med åndedrættet, der har kæmpe andel i hvordan dit nervesystem slår ud i stress, kan vi arbejde med det som normalt ville betyde ‘panik og smerte’ for dig. Med åndedrættet som medspiller kan vi skabe en anden måde at omgås med det på og være i det.

I et forløb hos mig vil jeg give dig enkle og simple øvelser, så du kan begynde at bruge det som du tager med dig fra oplevelserne på min briks hjemme i din dagligdag.

----

Karina Højgaard