Er du særlig sensitiv ?

Opdateret Febr. 2021 af Karina Højgaard.

Når man er særligt sensitiv, er man mere følsom over for stimuli end andre mennesker. Det gælder både oplevelser i den ydre verden og det indre liv. Og man bliver hurtigt overstimuleret. Samtidig er særligt sensitive mennesker også ofte kreative, begavede, dybsindige og har stor indlevelsesevne.

Alle mennesker er jo sensitive, vi er det bare i forskellig grad og på forskellige områder. Men 15-20% af alle danskere er fra fødslen særligt sensitive og påvirkes i højere grad end andre af fx lys, lugte, lyde, smerte, tidspres, uro, forandringer …

Alle mennesker er jo sensitive, vi er det bare i forskellig grad og på forskellige områder. Men 15-20% af alle danskere er fra fødslen særligt sensitive og påvirkes i højere grad end andre af fx lys, lugte, lyde, smerte, tidspres, uro, forandringer og andre menneskers stemninger.

Hvordan behandler jeg dig som er særlig sensitiv ?

En del af behandlingen er at gøre dig mere opmærksom på din krop og dermed øge din kropsbevidsthed.  Øget kropsbevidsthed gør at du selv bliver istand til at få balance mellem din krop og din psyke og mærke når denne balance er ved at forrykke sig.

At være særligt sensitiv kræver at man øver sig konstant i at holde balancen.  Et særligt sensitiv sind er et let påvirkeligt sind, med mange tanker og overvejelser.  

Kropsterapien ville kunne hjælpe dig med at opøve en bedre balance ved at holde dit indre fokus. Gennem kropsterapien, får du mulighed for at mærke dig selv og din krop - og gennem dybdegående tryk og pulseringer, kan jeg afhjælpe de fysiske blokeringer, der forhindrer dig i at "ånde frit".

Du kan lære at regulere dig selv ved at lære din krop, dens reaktioner og dine behov bedre at kende.

I mine behandlinger vil jeg typisk have fokus på: 

  • Åndedrættet er med til at skabe en større tilstand af ro. Det hjælper dit nervesystem hen mod den parasympatiske tilstand, som er en tilstand hvor kroppen begynder at restituerer, regenerer og fordøje.

  • Muskelspændinger som er med til at fastholde kroppens og nervesystemets tilstand af stress og alarmberedskab. Ved at arbejde og frigøre fastholdemuskelspændinger vil kroppen igen kunne bevæge mere frit, og finde tilbage til et udgangspunkt hvor du agerer fra en tilstand af større overskud i stedetfor en tilstand af alarmberedskab.

  • Kropsbevidsthed, den fysiske berøring i behandlingen er med til at skabe en større ro og nærvær. Den fysiske kontakt vi bygger op i behandlingerne, er med til at skabe den base og føling med realiteten som mange taber når opmærksomheden kun går til tankerne og udefra kommende påvirkninger.

  • Nervesystemet er todelt. Det ene er restitution og fordøjelse som fx er ro, søvn og afslapning. Den anden er stress og beredskab som fx handling, altså at være i almindelig beredskab og alarm beredskab. Du kan ikke være begge “steder” samtidig.
    Når du mærker press fra ydre stimuli eller fra dine tanker så vil dit nervesystem automatisk gå i alarm beredskab. Når den er i alarm beredskab er kroppens funktioner indstillet efter det sympatiske nervesystem, hvor kroppen er opspændt og klar til kamp eller flugt. I mine behandlinger arbejder jeg med at løse de spændinger som holder dig i alarmberedskab, og øge din krops evner til at være i tilstanden af restitution og fordøjelse, som er dit parasympatiske del af nervesystemet.


Særlig sensitive menneske-evner

Som særligt sensitiv reagerer du mere følsomt på alt, hvad du oplever – både det svære og det gode. Derfor kan du hurtigere føle dig overvældet af indtryk og miste balancen. Som særligt sensitiv har du ofte et rigt indre liv, udpræget indlevelsesevne, dybe refleksioner og en stærk retfærdighedssans. I og med at man oplever mere intenst, fornemmer man også straks stemningen, når man træder ind i et rum.

Særligt sensitive mennesker er gode til at sætte sig ind i andres følelser og behov. De bliver lettere påvirket af andres humør og oplever mere intense følelser. Når andre mennesker er glade, er den særligt sensitive begejstret, og når andre er i dårligt humør, er den særligt sensitive i meget dårligt humør. 


Kropsterapeut i København Karina Højgaard

Jeg har hjulpet mange af mine klienter som er særlig sensitive til en bedre harmoni og større forståelse for deres krop, tanker og følelser. Igennem et behandlingsforløb har de opbygget en større tryghed, indsigt og forståelse samt at de mærker mere energi, overskud og drivkraft.

At være særlig sensitiv er i sig selv en gave men kan for mange gøre en ’stressende’ hverdag mere intens og belastende end er godt for et menneske. De fleste klienter som jeg møder kommer derfor med mange andre ’symptomer’ f.eks. Stress, angst og følelsesmæssig ubalance. Derfor er min oplevelse også at mine behandlinger har forskelligt indvirke på de forskellige klienter. For nogen bliver det en ny måde at være med sig selv på samt for andre giver det konkrete værktøjer til at skabe ændring i deres hverdag og væren.

Med en stor føling, blid og tryg tilgang arbejder jeg frigørende og i dybden med hele din krop. Åndedræt, nervesystem, kroppens spændinger samt hvordan man selv oplever at være i sin krop har stor sammenhæng. Ud fra min mangeårige viden og erfaring med at arbejde med kroppen, har jeg en ekspertise og føling som ingen andre.


Særlig sensitiv krop

Som et særligt sensitivt menneske er man ofte følsom overfor fysisk behandling.  Man har brug for, at den der giver behandlingen, er nænsom og nærværende og forstår hvor meget mere man sanser. Det kan være et stort problem for et særligt sensitivt menneske at være under tidspres eller at være omgivet af mange mennesker, der taler højt. Det er ikke, fordi ørerne hører mere, eller øjnene ser mere. Men indtrykkene bliver bearbejdet på nogle højere niveauer neuralt, hvilket man faktisk kan se på hjernescanninger. Særligt sensitive mennesker lægger simpelthen mærke til nuancer, som andre går glip af. Fx ved man også at de reagerer mere følsomt på andres ansigtsudtryk.

Når man er særligt sensitiv, vil ens livshistorie og erfaringer have sat sig dybere spor på godt og ondt, fordi man har bearbejdet dem mere grundigt og har en større modtagelighed for nuancerne i livet. Særligt sensitive mennesker har derfor en øget risiko for at få angst, depression eller andre psykiske lidelser, hvis de har haft belastninger i barndommen fx. Men uanset hvilken livshistorie man har, kan man blive bedre til at håndtere sin særlige sensitivitet og dermed fremme sin mentale sundhed.


Sensitiv nervesystem

Man kan ikke fjerne sensitiviteten, for den er biologisk betinget og indlejret i nervesystemet, men man kan lære at leve bedst muligt med den. Det kræver, at man bliver bevidst om, at man er særligt sensitiv, og at man finder ud af, hvornår man er tilpas stimuleret, så man undgår oplevelsen af psykisk kaos. Man skal med andre ord forsøge at indrette sig, så man får et optimalt stimuleringsniveau i hverdagen. Det niveau, hvor man har det godt og præstere godt – og faktisk udnytter fordelene ved den særlige sensitivitet.